Designskolan: Allting är ett rutnät

To grid or not to grid.

Att formge med hjälp utav rutnät och stödlinjer är ingen nyhet utan detta har gjorts sedan formgivare först började arbeta med tryckt material eller mot skärmar.

Man kan tänka på det som ett osynligt ramverk som ger struktur och organiserar upp en layout eller logotyp. Vanligtvis består stödlinjerna av ett rektangulärt system likt det rutiga pappret som ofta användes under mattelektionerna. Men strukturen för ett rutnät kan utvecklas mycket mer än så.

Rutnät, linjer och grids

En del formgivare använder cirkulära system och andra tar fram helt unika riktlinjer för olika projekt som ofta innehåller osynliga linjer för höjd, mellanrum eller vitt utrymme. Nedan följer ett exempel ur vårt egna arkiv på ett oktagonalt rutnät vi tog fram för att skapa grafiska element åt en av våra kunder Call4u.

Med hjälp utav punkterna i rutnätet kunde vi sedan skapa fler element som alla följer den grafiska profilen och ger ett enhetligt uttryck. Tanken var att symbolisera kommunikation likt telefonsignaler som studsar mellan olika master.

I samspel med grafiken tog vi även fram ett ikonbibliotek som baserades på samma rutnät.

Matematiken är central

Den gemensamma faktorn i dessa rutnät är att de använder ett slags matematiskt tillvägagångssätt, där utrymme eller grafik stöds genom placeringen längs med rutnätet i själva formgivningsprocessen.

Medan vissa tänker på rutnät som något begränsande så hjälper det faktiskt till att formge med mer flexibilitet. Vi använder det för att med lätthet kunna se fler alternativ och hitta nya sätt att flytta och dra linjer som samtidigt bidrar till en geometrisk harmoni. På så sätt menar vi att man skapar enkla och tidlösa identiteter.

Hör av dig! 🍩

Prata med en varumärkes- och reklambyrå som skapar både resultat och upplevelse.

Ska vi inte höras?

Låt oss ta an den digitala resan tillsammans.