Sex tydliga webbtrender 2018

Trender kommer och går, men också något oundvikligt inom webbproduktion där tekniken och nya standarder sätts nästan dagligen. Med tanke på det gäller det att man är på tå, att man är nyfiken och anammar de trender och tekniker som man tror på över tid. Här listar vi vad vi tror är de sex tydligaste webbtrenderna 2018.

 

Färgstarkt

Tiden då gråskalor, svart och vitt ansågs vara effektivt är som bortblåst. Starka och tydliga färger, både i bakgrund, element och typografi är viktiga komponenter för att förmedla rätt budskap och ens varumärke på webben. Vi kommer se många hemsidor där färgerna kommer vara dominerande, och ibland även skrikiga.

 

 

Mikrointeraktioner

Något som vuxit sig starkt de senaste året är mikrointeraktioner i smartphones, det handlar om de där små effekterna när du exempelvis klickar på en knapp, eller när du verifierar ett köp med fingeravtryck. Subtila och medvetna effekter som kommunicerar och interagerar användaren, två väldigt viktiga aspekter i användarupplevelse. Denna trend kommer mer och mer till webben och under 2018 kommer vi se detta mer och mer.

 

 

Illustrationer

Sedan länge har det använts standardiserade ikoner för att kommunicera till användaren för enkla val. Det vi ser kommer mer och mer är anpassade illustrationer som är unika för ens varumärke. Dessa funkar fint med svg-formatet som enkelt förklarat är ett skalbart bildformat för webben.

 

 

Stor typografi

Inga blygsamheter 2018. Tydlighet och en ton av kaxighet är något som vi ser komma starkt. Budskap och rubriker i väldigt stor, ibland helt oproportionerligt. Detta är något som oftast kombineras med punkten nedan.

 

 

Asymmetri

Sedan ett par år tillbaka har det funnits en väldigt stark trend av ”boxad layout” där allting följer ett ”rutnät” och var sak har sin plats och utrymme. Den tekniken är fortfarande användbar i många avseenden, men att skapa asymmetriska layouter skapar intresse och fångar blickar då det inte är en standard på webben, och ingenting man egentligen förväntar sig. Detta kan skapa bra interaktion med användaren.

 

 

Djup & skuggningar

”Flat design” är ett begrepp som varit starkt många år och den nya trenden är antagligen en direkt motreaktion. Här handlar det om att skapa djup genom smarta och subtila skuggningar, gärna när det gäller hover-effekter för klickbara element.