Skillnaden på sökordsoptimering och sponsrade länkar

Vad är skillnaden på sökordsoptimering och sponsrade länkar? Det är en fråga som vi ofta får. Låt oss förklara.

Sökordsoptimering, eller SEO på engelska, står för begreppet search engine optimization som direkt översatt blir sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering handlar om att få sin hemsida att placera sig på en så hög plats i den organiska träfflistan som möjligt. Alltså under sponsrade länkar (om det finns). Det hela handlar om att rankas högt i söklistan för att hitta relevanta kunder, något som nästan alla företag borde göra. För att lyckas med detta görs analyser och åtgärder på texter, innehåll, länknätverk, etc.

Sponsrade länkar, eller AdWords som tjänsten heter från Google, är inte helt olikt sökordsoptimering, men det är i realiteten något helt annat. Adwords handlar kort och gott om att konvertera klick till köp, där du betalar per klick. Ju mer konkurrens ett visst sökord har, desto dyrare blir varje klick. En skillnad mellan sökordsoptimering och sponsrade länkar är att sponsrade länkar har direkt effekt, så fort du betalar syns du bland de sponsrade länkarna. Sökordsoptimering är en mer långsiktig process i den organiska söklistan. När vi pratar om Adwords pratar vi om den betala söklistan. Du har själv kanske sett en liten grön ruta som säger ”Annons” framför texten? Det betyder att det är en AdWords-annons.

Ibland kan klicken kosta ganska mycket. Men man får inte glömma att varje klick är en högst potentiell kund eftersom just den personen söker det du säljer. Exempel: Ett klick kostar 5 kr/klick och varje betalande kund handlar i genomsnitt för 200 kr. Om var fjärde besökare handlar så kostar varje konvertering och köp 20 kr. Alltså 200 – 20 = 180 kr. Det är en kalkyl som man nästan alltid kan räkna hem.

Sökordsoptimering och sponsrade länkar har olika fördelar och det bästa är att ha en bra blandning av båda, där de kompletterar varandra utan att konkurrera.

Självklart hjälper vi er med både AdWords och sökordsoptimeringen, hör av dig så berättar vi mer!